Een bonte stoet investeerders, ondernemers en voormalige concurrenten heeft interesse in onderdelen van de failliete technisch dienstverlener Imtech. Partijen die bekend zijn met onderdelen van het bedrijf en die snel kunnen schakelen zijn in het voordeel.
Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van bronnen rond het verkoopproces.
,,We zien echt van alles langskomen”, zei een betrokken bankier tegen de krant. ,,Van beursgenoteerde bedrijven tot echte gelukszoekers, zoals oude ondernemers die denken dat er iets voor hen tussen zit.”
Betrokkenen houden er wel rekening mee dat niet alle onderdelen van Imtech kunnen worden verkocht. Potentiële kopers moeten snel een besluit nemen, gezien de grote geldproblemen van veel werkmaatschappijen.
Kopers onderdelen Imtech
Kopers die bereid zijn om een grote kluif te kopen hebben de komende dagen volgens het FD een voordeel, net als partijen die de sector goed kennen en snel kunnen handelen, zoals familiebedrijven of private-equitypartijen.
"Voor echte due diligence is geen tijd, de curatoren willen gewoon een prijs. Terwijl je wel ernstig behoefte hebt aan een boekenonderzoek", geeft potentiële koper aan tegenover het FD. De curatoren zouden kopers 48 tot 72 uur geven om te beslissen.
Afgelopen week was conglomeraat Pon Holdings, vooral bekend als autodealer van onder meer Volkswagen, Lamborghini en Bentley, de eerste partij die een groot onderdeel van kocht: Imtech Marine, een firma die schepen, jachten en cruiseschepen voorziet van technische installaties en kabels.
Imtech, dat jarenlang geplaagd werd door een groot boekhoudschandaal in Duitsland en Polen, werd afgelopen donderdag failliet verklaard door de rechtbank Rotterdam.
Failissement Imtech
De curatoren van Imtech lieten weten dat dankzij de verkoop van de onderdelen Marine en Nordic in Nederland circa 1300 arbeidsplaatsen zijn gewaarborgd. Er wordt overleg gevoerd met mogelijke kopers voor de onderdelen Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK/Ierland. Ook voor de Nederlandse onderdelen is veel interesse getoond, aldus een persbericht van de bewindvoerders.
Imtech uit Gouda vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. De stap volgde op de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, vorige week donderdag. Imtech wist daarna definitief geen overeenkomst te sluiten over extra financiering, waardoor de aanvraag tot surseance noodzakelijk was geworden.
Imtech had vorige week maandag al aangegeven dat gesprekken met banken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het concern liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl